Kışlık konserve hazırlığı kavanoz kapağına talebi artırdı

Sonbaharın yaklaşmasıyla meskenlerde kışlık konserve hazırlığı da hızlandı. Vatandaşlar yaz periyodunda bol olan meyve ve sebzelerden kış aylarında da tüketebilmek için çeşit çeşit salça, reçel, turşu hazırlığı yapıyor.

Kışlık konservelerin üretiminin hızlandığı bu periyotta vatandaşların kavanoz kapaklarına olan talebi de artıyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye’de yaklaşık 2 milyar adet kavanoz kapağı üretilirken, bunun 400 milyona yakını konut konserveciliğinde kullanılıyor.” dedi.

Geri kalanının da konserve üretimi yapan firmaların eserlerinin kapakları olarak kullanıldığını aktaran Sarıbekir, kavanoz kapaklarının artık daha geniş bir alanda satıldığını söyledi.

Sarıbekir, “Eskiden yalnızca züccaciyelerde satılırken artık marketlerde de isteyenler kavanoz kapağı bulabiliyor. Kavanoz kapakları her yıl değişmeli. Bir kavanozu 3-4 yıl kullanabilirler fakat kapağın açıldıktan sonra tekrar kullanımını tavsiye etmiyoruz.” diye konuştu.​​​​​​​

Bu yılın eser bakımından verimli olduğuna dikkati çeken Sarıbekir, eser bol olduğunda mesken konservesi üretiminin da daha çok arttığını anlattı. Sarıbekir, “Bu yıl, âlâ bir yıl ve çok kapak tüketileceğine inanıyoruz.” sözünü kullandı.

Zeki Sarıbekir, ihracat yapılan ülkelere ait bilgi de vererek, “Balkan ülkelerinde birebir kültüre sahibiz çabucak hemen. Türkiye’deki konservecilik Balkanlar ve Doğu Avrupa’da da süratli gidiyor. Kelam konusu bölgelere de kavanoz kapaklarını hem mesken konserveciliği hem de konserve üretimi yapan firmalar için ihraç ediyoruz.” halinde konuştu.

Dünyada geniş ağızlı kavanoz kapağı üretiminin yaklaşık 25 milyar adet olduğu bilgisini veren Sarıbekir, Türkiye’de bu sayının yaklaşık yüzde 10’unun üretiminin yapıldığını da söyledi.

“MEVSİMİN EN GÜZEL ESERLERİ TOPLANIYOR”

Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz de zerzevat ve meyvelerin besin bedellerinin en yüksek ve lezzetli olduğu mevsiminde yanlışsız formda yapılan konservelerle hem sağlıklı jenerasyonların yetişmesine hem de aile bütçesine katkıda bulunulacağını lisana getirdi.

Öksüz, “Mevsiminde en lezzetli haliyle üretilen besinlerin bünyesinde barındırdığı yüksek besin pahalarını koruyarak uzun mühlet bozulmadan saklanabilmesi büyük değer taşıyor. Gerçekten milletlerarası firmalar dünya genelinde mevsiminin en düzgün eserlerini toplayarak konservecilik de dahil pek çok sistemle besin stokluyor.” diye konuştu.

Her yıl yaklaşık 100 milyon mesken konservesi satıldığını kaydeden Öksüz, bu sayının iki katı da konserve kapağı satıldığını söz etti. Öksüz, konserve kapağı fiyatlarının 2-2,5 lira ortasında değiştiğini kelamlarına ekledi.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir